Ekologisk och närproducerad mat: win-win-situation !

Ekologiska och närproducerade livsmedel- vinst för oss och naturen! Just nu pågår en livlig debatt om att vi skall köpa och äta mer närproducerade livsmedel - visst skall vi det. Och visst skall vi köpa och äta mer ekologiska livsmedel. Köper Du ekologiska livsmedel så är de garanterad giftfria, det finns inga bekämpningsmedel och det finns ingen konstgödsel. Växterna växer på ett långsamt sätt och smaken blir fullmogen! Slow- food m.a.o. På samma sätt om Du äter naturbeteskött ( nötkreatur och får) så får Du ett kött som smakar kött och som innehåller mycket mer OMEGA 3 än vanlig forcerad köttuppfödning. Det behövs inte heller importeras soja från Brasilien som är vanligt foder för konventionellt jordbruk. På samma sätt som ekologiska livsmedel är bra för oss människor så är de bra för naturen. Vi vet att ekologiskt jordbruk gynnar den biologiska mångfalden och att naturbetad mark är bra kolsänkor. Det blir inte någon ökat kväveutsläpp i naturen eftersom man inte använder konstgödsel och det släpps inte ut några giftprodukter i naturen. Att vi skall välja närproducerade livsmedel är också självklart. Transportkostnaderna blir lägre. Man måste dock samordna transporterna från de lokala producenterna annars blir det onödigt stora klodioxidutsläpp. Korta transportsträckor höjer kvaliteten. Att veta varifrån livsmedlen kommer är viktigt. Vi kan t.ex. själva försäkra oss om att djuren har det bra och att slakten sker på ett skonsätt sätt. Bonden kan komma till skolan och berätta om sin verksamhet och skolbarnen kan komma till gården och lära sig mer om det svenska jordbruket. Att välja ekologiskt och närproducerat blir en win-win situation , både för oss och för miljön. Hjälp till att påverka! Konsumentmakten är viktig, här som i många andra frågor.

Tankar kring rapport om Hallands miljömål 2010

Några nedslag i denna tämligen dystra rapport. Jordbruket är långt ifrån målet " ett rikt odlingslandskap". Några skäl till detta : Värdefull jordbruksmark exploateras för industriändamål, för bebyggelse och för utvecklings av infrastrukturen skall finnas till år 2010. Odlingsmetoderna medför att ett antal småbiotoper försvinner och många djurarter hotas av utrotning. Många fåglar är beroende av ett öppet landskapet och småskaliga miljöer i närheten av åkrar. Den ekologiska odlingen i Halland är mycket liten. Enligt målen skall 15% av marken vara ekologiskt certifierad, liksom även djurskötseln. Målet kommer inte att nås. Ligger f.n.på 2-5% . Mycket lågt i ett nationellt perspektiv! Vad gör att just jordbrukarna i Halland ligger så dåligt till? Trots stor efterfrågan.. Här behövs stark konsumentmakt som KRÄVER ekologiska och närproducerade varor! Den biologiska mångfalden försvinner i allt snabbare takt! Här måste vi alla, lokalt, regionelt och nationellt agera gemensamt. Politikerna måste ställas till svars för hur man kan acceptera detta storskaliga jordbruket, detta utnyttjande av skogens och havets utfiskning! Dessa frågor måste vi i MP driva med kraft och kunskap, både kommunalt, regionalt och nationellt. Naturen sätter sina ramar som vi måste anpassa oss till, det går inte att göra tvärtom! En ny miljömålsproposition kommer till riksdagen i mars. Den måste vi kolla så att inte miljön ytterligare utarmas under den här mandattiden! Rapporten kan Du få gratis hos www.lansstyrelsen.se/halland Beställ den - finns massvis att läsa!

Godare mat i Varbergs skolor och på äldreboenden!

Den gröna kampen just nu handlar om att kunna laga och äta närproducerad och ekologisk mat i offentliga kök i Varberg - därav följande insändare i Varbergs Posten 2010-02-03 UPPROP TILL ALLA INVÅNARE I VARBERGS KOMMUN! Varje dag läser vi, ser på TV eller hör på radio om matens betydelse för hälsan och för livskvaliteten. Alla framhåller vikten av att laga mat från grunden, att veta varifrån maten kommer och att kunna minimera antalet tillsatser i maten. I dagens läge får varje vuxen i sig 7 kg tillsatser varje år! Vilken långvarig effekt denna ”tillsatscocktail” har på våra liv vet vi inte. Särskild oro har vi självklart för våra barn som förhoppningsvis skall leva 80-90 år till. Tillagning av god mat och dofterna därtill betyder mycket för våra äldre på äldreboenden. Maten är höjdpunkten för dem. Vi vill alla ge våra äldre den glädjen att kunna njuta av god och vällagad mat. Vi vet vad nyttigt det är med närproducerad mat . Vi kan lära känna de lantbrukare som producerar maten och vi kan själva försäkra oss om att djuren har det bra och slakten sker på ett etiskt och humant sätt. Vi vet att närproducerad mat är bra för miljön och för kvaliteten på maten. Vi vet också att om lantbrukarna vågar satsa på ekologisk produktion av säd, potatis och mjölk , så har det stor betydelse för miljön, där framförallt den biologiska mångfalden gynnas av ett giftfritt jordbruk. Allt detta vet vi, både Du och vi! För att gå från insikt/kunskap till handling så har Miljöpartiet skrivit en motion som handlar om ”Godare mat i skolor och på äldreboenden”. En förutsättning för denna motion är att tillagningsköken på äldreboenden och i skolor måste finnas kvar eller måste återinrättas. I varje kök/ restaurang måste finnas en kokerska eller en kock som har ansvaret för inköp och tillagning av maten. Centralstyrning av matsedel , tillagning och inköp måste delegeras till de enskilda köken/restaurangerna . Självklart skall kommunen ställa upp kvalitetskrav för verksamheten och göra utvärderingar och självklart skall kommunens tjänstemän hjälpa till med t.ex. inköp och utbildning Och kostnaden då frågar säkert ”orolig skattebetalare” ? I de kommuner man arbetar på detta sätt ser man att på sikt blir det inte dyrare. Det beror på fler saker: • Det slängs inte lika mycket mat ( ca 30% av matvaror vi handlar slängs) • Kokerska/kocken kan planera på helt annat sätt. Är många elever sjuka en dag så kan man planera för det . Blir det rester så kan de användas för nästa dags matlagning o.s.v. • Med en bra logistik kan blir inte transportkostnaderna högre för närproducerad mat, snarare tvärtom. Och det viktigaste: Visst måste mat, matkvalitet och hälsa få kosta! Det är väl den viktigaste omsorgen en kommun kan visa sina medborgare! Vi hoppas att detta upprop kan få alla invånare i kommunen att ta kontakt med sina politiker för att dessa skall ge oss få stöd för vår motion om ”godare mat i skolor och i äldreboenden” i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige!

RSS 2.0