"Vita el-certifikat" och energibesparing räddar den biologiska mångfalden!

 

”Vita el-certifikat” och vindkraftsel.

 Klimatuppvärmning  med ökade koldioxidutsläpp  är en sann realitet för oss alla. För många  anses  stora vindkraftsanläggningar vara den enda och snabba lösningen av  Sveriges koldioxidutsläpp.     När det gäller framställning av el från vindkraftverk, så kan vi  säga att nu börjar nackdelarna med stora vindkraftsutbyggnader till lands komma fram alltmer – den ohämmade utbyggnaden påverkar naturen, växterna, djuren, människorna. Den biologiska mångfalden ,som är så viktig för att i framtiden kunna motverka  klimatuppvärmningen, hotas i dessa vindkraftsområden. Kulturarvet försvinner liksom områden av orörd natur. Den för oss så självklara allemansrätten kommer kraftigt att inskränkas. Den växande turism , som   nu är den största näringsgrenen i Sverige och som  är ett sätt att utveckla landsbygden,  hindras självklart av stora vindkraftsanläggningar i vackra landskap i Sverige. Vilken turist vill mötas av bullret och synen av enorma vindkraftsanläggningar överallt?

Vi vet att elenergin redan nu ger ett stort överskott ( men kanske inte just i dagarna för nu när vintern är som kallast och har besluthavarna minskat elproduktionen  i Sverige). Normalt sett har vi ett stort elöverskott och istället för att enbart exportera råvaran elenergi till Polen och de  baltiska staterna  , borde vi till dessa länder sälja själva tekniken att på ett effektivt och hållbart sätt framställa elenergi. Här kan vi bygga upp en modern industri  som passar vårt teknikkunniga land!

Vi borde använda en del av dessa stora vindkraftsbelopp att utveckla andra alternativa energikällor  som solenergi.  Solen används redan nu som stor energikälla i t.ex. Tyskland. Solceller lämpar sig såväl som för småskalig som för storskalig uppvärmning. Solen kan bli den energikälla som snart kan ersätt kärnkraften, om den får de ekonomiska förutsättningar!

En annan del av vindkraftspengarna borde vi använda för energieffektivisering och energibesparing. IEA  ( det internationell energiorganet) fastslår att energieffektivisering är v iktigare än förnyelsebar teknik för en framgångsrik miljöpolitik. Den amerikanska energiforskaren  Amory Lovins, som hade en framskjuten plats på klimatmötet i Köpenhamn, står bakom begreppet  ” negawatt”. Begreppet  säger att det är smartare att investera i energihushållning  än i energiproduktion. EU har lagt fram ett förslag om ”vita certifikat” som går ut på att varje land i EU skall få ett beting om att spara xx  %  av sin energianvändning. Det går ut på att samhället nu skall stimulera minskad energianvändning istället för ökad produktion. Denna minskning  regleras genom en handel av ”negavatt” , en handel med ”vita” certifikat.

Nu gäller det att tänka tvärtom för alla som vill tjäna pengar på en ohämmad vindkraftsutbyggnad! I stället för att kanske få 150.000-200 000 kr i arrandeavgift för varje vindkraftverk och år, så kanske man får betalt för att inte medverka till större el-produktion och därmed större el.användning.. Satsa på en handel med vita el-certifikat, satsa på Negawatt i stället för Megawatt!

”Förmågan att i dag tänka annorlunda än i går skiljer den vise från den envisa”  ( John Steinbeck)!  

 


Vargen- en allmänhet för oss alla!

Hur kan man tillåta en sådan här vargjakt i Sverige? Jag tror att även garvade jägare är chockade över det sätt som jakten bedrevs på. Hetsjakt, ingen koll på vilka djur som skulle skjutas, ingen hänsyn till om det vara unga eller gamla vargar man sköt på. 
Att överhuvudtaget urskiljningslöst jaga ett utrotningshotat djur i Sverige år 2010- obegripligt. En sådan här primitiv jakt ger grogrund för det gamla rovsdjurshatet att blomma upp  igen. Nu har de skjutglada jägarna haft miljöministerns tillstånd att bedriva jakt på varg igen.  Och den illegala jakten har fått status av att vara godkänd.
Om man dessutom vet att vargstammen i Sverige är mycket liten. Det finns ca 200 djur, Sverige hamnar på en 19 plats i Europa . I Rumänien, Spanien och Grekland finns t.ex. över 2000 vargar  När det gäller tätheten av varg så hamnar Sverige på eb 21 plats. Vi har 0,46 vargar per 1000 km2 medan det  i t.ex. Makedonien finns det 31 vargar, i Grekland 15 vargar , i de baltiska staterna över 10 vargar/1000 km2.
Att då påstå att vargen skuulle vara ett problem för oss i Sverige är orimligt!
Den här jakten är en skam för Sverige, för oss naturvänner, för jägarkåren , för regereringen och självklart en tradegi för vargen! 
Occh hur skall nu Sverige internationellt kunna hävda att världens stora rovdjur skall bevaras när vi inte en gång kan värna om våra stackars 200 vargar? 
Idag skäms man att vara svensk! 


RSS 2.0