Ekologiskt jordbruk - ett klimatbra sätt att bedriva jordbruk!

Apropos den just nu pågående debatten om vad köttproduktionen betyder för klimatförändringarna.

Ett  klimatsmart sätt är att äta  ekologiska livsmedel!

Vårt klimat påverkas av hur och vad vi äter. Det gäller att äta klimatsmart mat, mat som minskar kolidioxiden i luften och som samtidigt gynnar den viktiga biologiska mångfalden. En av våra främsta miljöforskare i Sverige,  professor Johan  Rockström,  anser t.ex. att den kraftiga minskningen  av den biologiska mångfalden i Sverige är lika riskabel  för framtida klimatförändringar  som själva koldioxidutsläppen. Att öka den biologiska mångfalden är en garanti för att bättre klara av kommande klimatförändringar. Att odla ekologiskt är därför en pusselbit  i spelet om vår jordklots framtid.

 Ett ekologiskt jordbruk använder inte kemiska bekämpningsmedel , vilket gynnar den biologiska mångfalden. Blommor, insekter och fåglar trivs i närheten av ekologiska odlingar. Bin och humlor har möjlighet att överleva i giftfri miljö. Åkergrödor och frukt som pollineras av bin och humlor ger 70 % ökad skörd. Myndigheterna har därför satsat på att minska besprutningen i det konventionella jordbruket. Enligt jordbruksverkets senaste statistik har besprutningen trots detta ökat och drygt 40 % av åkrarna besprutas fortfarande. Och vad som sker med människans hälsa med alla rester av bekämpningsgifter i hennes kropp vet vi inte- vi bara kan ana och frukta!                                                                                                                                                         Ett ekologiskt jordbruk använder inte konstgödsel. Handelsgödsel bidrar till algblomning i övergödda sjöar och hav, som i sin tur leder till fiskdöd och minskat fiske. Jordbruksministern har  nyligen tagit bort skatten på handelsgödsel, en åtgärd som ytterligare kommer att öka utsläppen .                                                               En ekologisk bonde gödslar istället marken med djurgödsel och nedbrukade växtdelar. Detta gynnar mullhalten/  bördigheten i jorden och skapar på sikt ett hållbart jordbruk som ger ökade skördar ,  minskar giftanvändningen och ökar den biologiska mångfalden.

Man kan, som i många fall, fundera på varför vi i Varbergs Kommun inte drar politiska slutsatser av detta? Vi vet att ett ekologiskt jordbruk gynnar den biologiska mångfalden, gynnar djuromsorgen och gynnar människors hälsa? Vi vet att efterfrågan på ekologiska produkter ständigt ökar ju mer kunskaper människan får om matens inverkan och betydelse.

Varför sätter vi inte ett mål om att minst 50 % av de livsmedel vi köper till kommunen skall vara ekologiska om några år? Lunds kommun hade redan förra året nått 34 %  och har som mål att 100 % av alla sina inköp ekologiska skall vara ekologiska  år 2020, i Malmö likaså. Här i Varberg har vi nu ( 2010) endast 15% ekologiska livsmedel….  Och vi som har både Årnäs Kött, Öströös Fårfarm, många ekologiska mjölkbönder och många ekologiska växtodlare  i vår närhet!   

Miljöpartiet i Varberg  arbetar för att andelen inköp av ekologiska livsmedel skall öka från  15% till minst  50%  år 2016. Att de ekologiska varorna också skall vara lokalproducerade tycker vi är självklart! 

Karin Ekeborg, ledamot i servicenämnden.                                                                                                     

RSS 2.0