Från "ett körsbärsträd till en aktieportfölj"

”Från ett blommande körsbärsträd till en aktieportfölj”                                                                                      (Om biologisk mångfald)

För några veckor sedan när körsbärs- och äppleträden blommande som mest, satt vi några stycken och samtalade om bristen på humlor och bin denna vår. Vi kände oss oroade-

Vi vet att både bin och humlor har en stor betydelse för pollineringen av både bär, buskar, blommor åkergrödor och träd. Vi vet att dessa eko-tjänster är  något som naturen gett oss . Förut var det gratis men nu börjar det att kosta pengar. I USA finns gårdfaripollinerare som åker med stora lastbilar fullastade  med  bin  tvärs över hela USA.  De börjar hos blommande mandelträd i Kalifornien,  fortsätter med äppleträd i Washington, fortsätter till blåbärsolingarna  kring Maine och slutar vid Michegan  för gurkpollinering. Dessa gårdfarihandlar får bra betalt för sina tjänster samtidigt som de har olika slags honung.  Och samtidigt ökar skördarna. Sk.  win-win sitaution om man  har råd att betala vill säga..                                                                                                                                                                     I Afganistan där bina har försvunnit man inte har råd med pollinerare och där har 1000tals mandelodlare tvingas hugga ned träden eftersom blommorna inte kan pollineras. Detta innebär naturligtvis ekonomisk ruin för dessa bönder.

Hur är det då i Varberg? Varför har vi inga bin eller humlor i år? Jag ringde till en bioodlare i  Väröbacka  för att få någon slags förklaring. Främsta skälet är att antalet bioodlare starkt minskar i Varberg. Det finns t.ex. inte några biodlare väster om gamla E6:an kvar. Ett bi kan flyga max 2 km för att pollinera växter. Då förstår jag  varför inte det finns vanliga honungsbin i Espevik, där jag bor.  Andra skälet är att åkerrenar försvinner och det beror främst på ett storskaligt jordbruk. Förut var dessa sandiga diken boplats för vildbin och för sorkar - humlor bor i gamla mushål. Utan boplats- inga vildbin eller humlor. Många undersökningar visar också att den ökade giftspridningen i naturen  har en stor påverkan.

Vad kan Du göra åt detta? Jo, se till att det finns åkergrenar, gräv upp grusiga gräsområden så att bin och humlor kan finna boplats. Odla växter och blommor som hjälper bin och humlor att finna föda på en mängd platser - eller bli biodlare.. Och, naturligtvis, undvik handelsgödsel och giftbesprutning!

Biologisk mångfald betyder också att det måste finnas ett stort urval av djur och fauna inom samma område för kunna klara av framtiden. Vi vet ju t.ex. inte vilka vildbin som kan klara en väderomställning eller som kan klara av en epidemi som sprids till våra honungsbin. Vilka fiskar kan klara en uppvärming av havsvattnet? Vilka grödor klara av större nederbördsmängder ?

För att förstå innebörden  av den biologiska mångfalden kan man tänka sig att någon, Du t.ex.  bestämt Dig för att spara pengar  i form av aktier  till Din pensionering eller till ett barnbarn- det är ju inte så klokt att placera 100 000 kr i en aktie utan Du  väljer  en hel aktieportfölj. Det är alltid någon aktie som ger hög utdelning men Du vet inte vilken. Alltså måste Du spara i hela aktieportföljen. Precis så är det med biologisk mångfald-  Du och jag  måste bidraga till en biologisk mångfald genom att skapa förutsättningar för denna biologiska mångfald. Det kostar mycket nu men det är livsavgörande för mänskligheten att vi lyckas ha kvar en brett utbud, både av antalet arter men också av antalet exemplar  inom en art för att vi skall vara rustade inför framtiden.  
                                                                                                                                                                       60%  av jordens ekosystem är skadade eller har kollapsat.  För närvarande har den biologiska mångfalden i Sverige minskat med 20 % de senaste 10 år…. Krafttag behövs!


RSS 2.0