Ekologisk och närproducerad mat: win-win-situation !

Ekologiska och närproducerade livsmedel- vinst för oss och naturen! Just nu pågår en livlig debatt om att vi skall köpa och äta mer närproducerade livsmedel - visst skall vi det. Och visst skall vi köpa och äta mer ekologiska livsmedel. Köper Du ekologiska livsmedel så är de garanterad giftfria, det finns inga bekämpningsmedel och det finns ingen konstgödsel. Växterna växer på ett långsamt sätt och smaken blir fullmogen! Slow- food m.a.o. På samma sätt om Du äter naturbeteskött ( nötkreatur och får) så får Du ett kött som smakar kött och som innehåller mycket mer OMEGA 3 än vanlig forcerad köttuppfödning. Det behövs inte heller importeras soja från Brasilien som är vanligt foder för konventionellt jordbruk. På samma sätt som ekologiska livsmedel är bra för oss människor så är de bra för naturen. Vi vet att ekologiskt jordbruk gynnar den biologiska mångfalden och att naturbetad mark är bra kolsänkor. Det blir inte någon ökat kväveutsläpp i naturen eftersom man inte använder konstgödsel och det släpps inte ut några giftprodukter i naturen. Att vi skall välja närproducerade livsmedel är också självklart. Transportkostnaderna blir lägre. Man måste dock samordna transporterna från de lokala producenterna annars blir det onödigt stora klodioxidutsläpp. Korta transportsträckor höjer kvaliteten. Att veta varifrån livsmedlen kommer är viktigt. Vi kan t.ex. själva försäkra oss om att djuren har det bra och att slakten sker på ett skonsätt sätt. Bonden kan komma till skolan och berätta om sin verksamhet och skolbarnen kan komma till gården och lära sig mer om det svenska jordbruket. Att välja ekologiskt och närproducerat blir en win-win situation , både för oss och för miljön. Hjälp till att påverka! Konsumentmakten är viktig, här som i många andra frågor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0