Karins Äppel-tence-kaka

Recept på  Karins Tence-kaka

Ekologisk, närproducerad och jättegod- men ganska mycket kalorier i,  förstås.Fordrar alltså en timmes motion efter varje avnjuten portion.

5 stora äpplen

5 ägg

4+1 dl socker ( gärna 1/3 råsocker)

5 dl vetemjöl ( gärna  ¼ rågsikt och grahamsmjöl, eller något annat mjöl)

200 ge smör

Kanel

 

Sätt ugnen på 200 grader

Smörj och bröa en långpanna

Skala och skiva äpplerna

Vispa ägg och 4 dl socker

Blanda i mjölet ( obs inget bakpulver)

Häll smeten i långpannan och fördela i smeten

Strö socker och kanel

Skiva smöret och lägg på det

Grädda 30-35 min – kolla så att kakan inte blir torr.

 

 


Miljömålen i Varberg flyger sin kos!

Miljömålen i Varberg flyger sin kos!

Häromdagen kunde vi läsa i HN att länsstyrelsen tillstyrker en asfaltering av Getteröns flygplats. Kommunen applåderar denna utveckling och anser att det gynnar det lokala näringslivet. Hur är det med kommunens egna miljömål- gynnas de av en asfaltering av flygfältet?

I kommunens årsredovisning av miljömålen kan vi läsa att koldioxidutsläppen i Varberg har ökat med 13 % om man räknar med ett treårsmedelvärde för åren 2005-07 jämfört med 2000!  Alla är väl överens om att den mest akuta åtgärden för att minska klimatuppvärmningen är att på alla sätt minska koldioxidutsläppen. Här gynnar kommunen det transportslag, flyget, som har det i särklass största koldioxidutsläppet per resande! Och vad är det för företag som använder flyg för att göra affärer? De flesta seriösa företag har väl en resepolicy där man försöker använda transportslag med så låga koldioxidutsläpp som möjligt?

När det gäller den biologiska mångfalden kan vi läsa att kommunen aktivt skall arbeta för att skydda och bevara den biologiska mångfalden liksom att bevarandestatusen för hotade arter skall förbättras. Flygbanan ligger vid Getteröns Naturreservat och självklart påverkas det känsliga fågellivet av en asfaltering av banan med nya typer av flygtransporter. Ornitologer och naturvänner är kritiska till denna asfaltering.

För att inte tala hur den kraftigt ökande turistströmmen i Varberg påverkas av ett flygfält, mitt i det stora semester- och badlandet Getterön. Och nu planerar kommunen för Kattegattsleden, en storsatsning för cykelturister från när och fjärran. Turister och en central flygplats är väl inte den bästa kombinationen?  Turism överlag lär ge betydligt högre inkomster och fler arbetstillfällen än vad ett antal flygande affärsmän ger…

Och till slut- kära invånare i Varberg- Varbergs kommun satsar 1,2 miljoner av våra skattemedel till detta projekt, skattepengar som kan användas för ökad bemanning i skolor och äldreboende eller för bättre cykelleder.

Nej beslutande politiker i Varberg, säg nej till den planerade asfalteringen av Getteröns Flygplats! En asfaltering gynnar inte naturen, klimatet och Varbergs invånare.

Karin Ekeborg, Miljöpartiet de gröna i Varberg

 


RSS 2.0