Visst vill vi ha en riktig grön politik nästa valperiod!

Grön politik som blev grå

Slaguggla i Finnträsk. Foto: Björn Mildh

Naturskyddsföreningen har genomfört en omfattande granskning av regeringens naturvårdspolitik. En stor mängd beslut och dokument har genomlysts.
– När vi skalar av den gröna fernissan ser vi en grå politik, ett systemskifte där naturvård och Allemansrätt ersätts med produktion och ägande, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

I rapporten ”Naturvårdspolitiken i Sverige 2006-2010 – en vitbok” har regeringens arbete med naturvårdsfrågorna sakligt granskats. Det handlar om en mängd förändringar allt från små ändringar i regeringens instruktioner till myndigheter och utredningar, till stora lagförslag och budgetsänkningar.

– Viljan att bevara naturen och värna den biologiska mångfalden till nytta för alla har fått stå tillbaka för kortsiktiga vinster och enskildas intressen, säger Mikael Karlsson.

Den största kritiken finns på fem områden:

  • Skogen: En rad åtgärder har främjat en ökad virkesproduktion framför målet att värna skogen som naturmiljö. Intensivskogsbruk med ökad kemikalieanvändning, lägre miljökrav och främmande arter lyfts fram.
  • Reservat och skydd: Budgeten för inköp av mark till reservat räcker till 50 procent mindre än den gjorde 2006. Ett nytt beslut att använda statlig mark från Sveaskog har dock inneburit en temporär ambitionshöjning, men budgeten sänks kommande tio år.
  • Strandskyddet: En lagändring försvagade skyddet av våra stränder där många hotade växt- och djurarter trivs. Fler grunder ges för dispenser och det blir svårare att utöka skyddet till 300 meter. Allemansrätten urholkas och fler känsliga stränder bebyggs.
  • Rovdjur: Licensjakt har införts på varg och järv. Det har införts en rätt att skjuta rovdjur redan om en skytt anser att det hotar ett tamdjur. Missbruk av den regeln kan knappast beivras. En hård begränsning har skett av lodjurs- och vargstammarna.
  • Jordbruk: Stödet till ekologisk produktion har minskats med 100 miljoner trots att produktionen är mer skonsam mot hotade arter. Det har blivit svårare för lantbrukare att ställa om till ett giftfritt och ekologiskt jordbruk.

– Att skydda den biologiska mångfalden är en nödvändighet för att på lång sikt klara välfärden för människor. Naturvården var eftersatt även under den förra regeringen. Nu hoppas vi på besked före valet från alla partier om den framtida naturvården, säger Jonas Rudberg på Naturskyddsföreningen som varit projektledare för rapporten.

Läs hela rapporten:

http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/vitbok.pdf

Läs debattartikel i Dagens Nyheter:

http://www.dn.se/debatt/regeringen-har-forsvagat-skyddet-av-var-svenska-natur-1.1072905


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0