Vad menas med den biologiska mångfalden, egentligen?

Internationella året för biologisk mångfald

Internationella året för biologisk mångfald

Nu krävs en räddningsplan för de naturliga ekosystemen.

FN har utsett 2010 till Internationella året för biologisk mångfald. I oktober samlas världens länder för att besluta om gemensamma mål för att skydda den biologiska mångfalden. Naturskyddsföreningen kräver att EU tar fram en fullständig räddningsplan för att undvika en ekologisk kollaps.

Människan är beroende av den biologiska mångfalden, det vill säga variationsrikedomen av liv på vår planet. När arter minskar i antal, eller rentutav utrotas, rubbas de naturliga ekosystemen. Deras funktioner är grundläggande för vårt välbefinnande och vår långsiktiga överlevnad. Ekosystemen levererar ett stort antal livsviktiga tjänster som mat, bränsle, rent vatten och råvaror. Hotet mot den biologiska mångfalden kan därför innebära en katastrof för allt levande på vår jord.

När Sverige var EU-ordförande 2001 antog EU ett mål: förlusten av biologisk mångfald ska stoppas till 2010. I dag är det tydligt att målet inte har uppnåtts. Nya mål för den biologiska mångfalden har formulerats inför 2020.   

I oktober hålls det tionde partsmötet under FN:s konvention om biologisk mångfald. Inför mötet vill den svenska regeringen att EU skapar en strategi och vision för det långsiktiga arbetet med att bevara världens natur.   

Enligt EEB, den europeiska federationen av miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen är en del av, krävs nu en fullständig räddningsplan.  

EEB och Naturskyddsföreningen anser att:

  • All användning av naturresurser måste anpassas med hänsyn till ekosystemen.
  • EU:s fiskepolitik och jordbrukspolitik måste baseras helt och hållet på miljömässiga avvägningar.
  • Det finns ett stort behov av en åtgärdsplan för att hejda förlusten av biologisk mångfald men också för hur vi ska restaurera ekosystemen och säkra vår långsiktiga tillgång till viktiga ekosystemtjänster. Den biologiska mångfaldens fundamentala roll för vårt välstånd måste vara grunden för en sådan plan.
  • Information och kunskap om de naturliga ekosystemen och deras betydelse måste spridas inom alla nivåer av samhället, speciellt inom skolan.
  • EU-direktiv och miljölagstiftning måste efterföljas och tillämpas.
  • Kostnaderna för bevarandet av biologiskmångfald borde ses som nödvändiga investeringar för framtiden.
  • Budgetanslagen måste öka för att nödvändiga åtgärder ska kunna genomföras. Enligt den studie som TEEB, The Economics of Ecosystem Services and Biodiversity, gjort på uppdrag av EU och G8-länderna, kommer samhället att tjäna ekonomiskt på att agera i tid.  
  • Marina ekosystem måste få ett mycket starkare skydd. De har länge behandlats som globala allmänningar och nyttjats utan begränsningar. Exempel på nödvändiga åtgärder är: ett globalt system av skyddade marina områden som även innefattar öppet hav; avskaffandet av subventioner som underlättar ohållbar exploatering av marina resurser; minskning av fiskeflottans kapacitet så att den ligger i linje med ett hållbart resursuttag, förbud mot ohållbar och destruktiv fiskeutrustning.
  • Nya, konkreta och mätbara mål behöver tas fram under den kommande tioårsperioden.
  • En internationell plattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster måste etableras som föreslaget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0