Hundens människans främste vän, i nöd och lust

Många moderna forskare visar den sociala betydelse av djur för äldre och i  i äldrevården. Vi har ca 730 000 hundar i Sverige och främsta anledningen till det stora antalet är att vi upplever så positiva effekter med djur nära oss. Det lugn och ro som djur inger oss när vi klappar vårt djur beror på att hormonet oxytocin bildas, vilket  ger oss en stor  känsla av lugn och ro. Vi vet också att den sociala möjligheten att träffa flera människor  ökar om man har hund. Den här kunskapen gör att hundens  betydelse för vård och omsorg  av sjuka, äldre eller personer med funktionshinder ökar.

När man blir äldre eller har funktionshinder så är det självklart att hundens positiva roll blir ännu större. Det borde finnas effektiva insatser som gör att djurinnehav  kan stödjas och underlättas. Stort utrymme för blivande entreprenörer inom husdjursomsorg  finns här!  Det skulle säkert  underlätta för äldre eller funktionshindrade  , som har eget boende,  att våga skaffa hund  om man visste att man kunde få hjälp med rastning av och omsorg om hunden.

Nyttjandet av djur och naturkontakter  i vården/äldreomsorgen   är stor , speciellt i USA och England. Där säger man ”att man inte har råd att inte använda sig av djur i vård”. I Sverige börjar man så smått

Den här frågan tänker jag känns viktig! Som hundägare träffar jag många människor ute på hundpromenader. Äldre människor uttrycker ofta sin oro över vad som skall sker med deras hund om de själva blir sjuka eller bryter ett ben. Det är ju inte alla som har familj och vänner omkring sig som kan rycka in. Många äldre vågar inte en gång ha en hund av dessa skäl , även om de vill. Och vi vet ju alla vad viktigt det är att ha hund!

Här borde ju finnas utrymme för ett antal småföretag att utveckla idén med att ta hand ägna sig åt husdjursomsorg  i olika former! Passar säkert bra för ungdomar och för äldre personer, både i sta´n och på landet!

En bra politisk fråga känns det som! 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0