Visst kan vi satsa på solenergi i Halland!

Visst kan vi satsa på solenergi i Halland”                                                                                                                                                                                          ( arrangörer : MP i Kungsbacka, Varberg och Falkenberg)                                                                                                                                                Korta anteckningar från en föreläsning med Johan Ehrenberg, Campus Varberg i mars,2012                                            52 personer var närvarande,  

Johan Ehrenberg, en känd samhälls- och klimatdebattör, höll ett inspirerande föredrag om solen som energikälla och om vad man kan göra själv för att ha egen el.

Akut klimatkris mycket snart om vi inte gör något radikalt NU:

·         Koldioxidutsläppen ökar med 3,8 % i Sverige per år trots att alla är överens om at koldioxiden måste minska.

·         Skatten har sänkts i Sverige med 100 miljarder medan däremot miljöstödet minskar för varje år.

·         Peak-oil har inträffat och många andra råvaror har nått eller kommer snart att nå sin peak-point

·         Går inte att öka resurstillväxten längre, vi måste leva på et annat sätt!

Regeringens inställning:                                                                                                                                                           ” Visst skall vi rädda världen men det skall vara lönsamt”  men så här tycker vi miljöpartister:                                                                                                                                                                                                      ” Det kanske inte är lönsamt att rädda världen men det vore kanske en bra idé”

Koldioxidutsläppen måste minska – Vi alla i Sverige, i Halland och i Varberg måste minska koldioxidutsläppen på 9 ton/ inv. till 1 ton/ inv. för att inte koldioxidutsläppen ska öka och där igenom som öka jordens uppvärmning.                                                                                                                                                                Enligt Johan: den bästa meningen med livet är att arbeta på att minska koldioxidutsläppet NU !  Vi måste slåss för våra barns och barnbarns möjlighet till ett liv som vi känner igen.

Vi löser energi problemet genom att utveckla alternativa, hållbara och oändliga energikällor och det gör vi genom att tänka storskaligt, småskaligt och gemensamt.                                                                                                         Några siffror som belyser detta:
                                                                                                           
Solceller: 

40kvm solceller på ett tak täcker ett hushålls behov av el. Investeringen betalas på 7-9 år, och solcellernas livslängd är 40 år. Detta betyder att, efter investeringen är betald, så har Du gratis el större delen av året. Många el.bolag har infört nettomätning och det betyder att Du bara behöver betala för den el. Du inte själv framställer. Eventuell överskottsel. kan säljas.

Vi har 5 000 000 kvm takyta i Sverige.                                                                                                       Investerar vi 100 miljarder och sätter upp solceller för den summan får vi 10Twh energi. Efter att investeringen är betald ( 9-10 år) kan vi sälja el och under solcellernas livslängd gör vi en vinst på 300 miljarder..( bra investering m.a.o)

Solpaneler på taken ger årligen ca 50 % av det varmvatten som behövs. Överskottsvärmen bör kunna säljas till fjärrvärmenätet, precis som man kan sälja överskottselen.

Vindkraft:

Det finns 75 000 jordbruk i Sverige. Jordbruksstödet utgår med ca 10 miljarder. Om man satsar 15 miljarder kr och bygger75 000 små vindkraftverk ( gårdsverk) så blir  gårdarna efter 3 år efter självförsörjande på egen el och kan sälja el till elbolagen.(Om man dessutom sätter upp solceller på ladugårdstaken så kan man blir riktigt stora el. producenter!)

Räcker solen som energikälla?

Jordklotet tar emot ca 120 0000 Tw från solen varje sekund, motsvarande förbrukning är 16 Tw.                                                                                                                                                                                                            Ett annat räkneexempel: 8 x 8 mil med solceller i Sverige räcker för Sveriges totala elkraftsbehov, med en verkningskraft av 12% och med teknik vi känner i dag( enligt Kungliga Skogs- och vetenskapsakademin). Vi har samma solinstrålning per ytenhet i Sverige som  Tyskland har, där det redan finns 1,2 miljoner sol.elsproducenter.

Stora frågan: Varför satsar vi i Sverige inte på solen som energikälla?!

I väntan på politiska beslut kan vi som individer själva göra en massa saker:      

Byt till åkgräsklippare som drivs med el. Kostar lika mycket som en vanlig bensinslukande gräsklippare

En liten elbil kostar i dag ca 215 000 kr. Efter att man investerat  40 kvm solceller på garagetaket som ger el åt den egna bilen, så kommer elbilen att kosta ca 1 kr milen

Ett växthus kan byggas av solceller

Tak kan byggas av solceller

En egen vindkraftsnurra till Ditt hus kostar ca 15 000 kr, blir litet dyrare än solceller men kompletterar bra .

 Några viktiga adresser:

www.egenel.se                                                                                                                             www.varuhuset.etc.se

Tag gärna kontakt med Johan själv: [email protected]

Vid pennan: Karin Ekeborg, Varberg


Kommentarer
Postat av: Pierre Ringborg

Kul med din rapport från föredraget!

2012-03-30 @ 10:45:30
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0